Anahtar Kelimeler:

Seçim Zamanı

Seçim Zamanı

Türkiye, Yerel Yöneticilerini Seçmek İçin Sandığa Gidiyor.

Türkiye, 5 yıl aradan sonra yeniden yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidiyor. Siyasi partiler, iki aydır sürdürülen seçim kampanyalarıyla vatandaştan oy istedi. Şimdi söz sırası vatandaşta. 19 siyasi partinin katıldığı seçimde vatandaşlar, yaşadıkları yöreyi gelecek beş yıl boyunca kimin yöneteceğine karar verecek.

Vatandaşlar güne saatler ileri alınmış olarak uyanacağından dikkat etmeleri gerekecek. 177 bin 50 sandıkta yerel yöneticisini belirleyecek. Kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve ehliyet gibi belgelerle oy verilebilecek. Nüfus idarelerinden alınan `nüfus kayıt örneği` gösterilerek de oy kullanılabilecek. Sandıkta büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıkları ile il genel meclisi üyeliklerinin seçimi yapılacak. Seçmen, verilen pusulaları, tercih ettiği partiye `evet` mührünü bastıktan sonra zarf içinde sandığa atacak. Seçmenin tercihleri doğrultusunda 36 bin 820 aday sandıktan kazanan kişi olarak çıkacak. Seçime katılımın yüksek olacağı tahminleri yapılıyor. Bunda YSK`nın aldığı `kimlik numarası şart` ısrarının etkili olması bekleniyor. Özellikle havaalanları, otogar ve tren garlarında yoğunluk yaşanıyor. Sadece hızlı trende pazar akşamına kadar biletler tükenmiş durumda. Birçok şehre ek tren ve otobüs seferleri konuldu.

Nüfus Müdürlükleri Bugün de Açık Olacak

Yüksek Seçim Kurulu`nun (YSK), kimlik numarası şartı karşısında vatandaşların sıkıntıya düşmemesi için nüfus idareleri bugün de açık tutulacak. 29 Mart yerel seçim sürecine YSK`nın kararları damgasını vurdu. Önce numara şartıyla sandığa gidiş zorlaştırıldı. Ardından oy kullanılacak yerler kamusal alan ilan edilerek başörtüsü yasağı getirildi. Bunu, "Güvenlik personeli, kayıtlı olduğu yerde oy kullanacak" kararı izledi. Vasi tayin eden engellilerin oy kullanması da engellendi. Türk halkı, kimlik numarası şartını nüfus dairelerinde saatlerce kuyrukta beklemeyi göze alarak aştı. Bu yolla milyonlarca vatandaş kimlik numaralı nüfus cüzdanı aldı. Nüfus müdürlükleri mesai kavramı gözetmeksizin gelen vatandaşları geri çevirmeden geç saatlere kadar çalıştı. Kurum, bugün son vatandaş kalıncaya kadar cüzdan ve nüfus kayıt örneği vermeye devam edecek.

 



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli