Anahtar Kelimeler: kıyma uyarısı

Et ve kıyma uyarısı

Et ve kıyma uyarısı

Kırıkkale Kasaplar odası başkanı sokak kıyma çekecekleri uyardı. Başkan Karafilik, motorize ekiplerle denetimlerin yapılacağını belirterek, yönetmeliğe aykırı edenlere 60 bin TL ceza uygulanacağını bildirdi.

BAŞKAN UYARIDA BULUNDU

Kırıkkale Kasaplar Odası Başkanı Gazi Karafilik, kurban kesimi, etlerin saklanması ile kaçak kıyma çekimleri ve sokakta sucuk yapımları konusunda uyarılarda bulundu. Yanlış saklamalar nedeniyle kurban etlerinin en az yüzde onunun çöpe atıldığına işaret eden Başkan Karafilik, etlerin poşete konulmasının yanlış olduğunu ve tüketilemeyecek hale geldiğini belirtti. Kurbanın ehil kişiler tarafından usulüne uygun kesilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Karafilik, acemi kasapların hem elini, bacağını keserek yaralandığını hem de hayvana eziyet verdiğini söyledi. Usta kasapların tercih edilmesini öneren Karafilik, "Ustalık ve kesici belgesinin yanı sıra kasabın tecrübeli olması önemli. Belediyelerin kesim yerleri var. Oralarda da kesim yaptırılabilir” dedi. 

 

ACEMİ KASAPLARA DİKKAT

Kesim öncesi hayvana su içirilmesinin tuz veya yiyecek verilmesinin doğru olmadığını aktaran Karafilik, hayvanı strese sokmamak gerektiğini ifade etti. Acemi kasapların hayvanın derisini kesip, iç organlara zarar verebildiğini bildiren Başkan Karafilik, "Acemi kasaplar hayvanı dörde, beşe bölüyor. Öyle olunca kemikli et ve kıyma yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş pirzola, bonfile istiyor ama nizami kesilmediği için olmuyor” uyarısında bulundu.

 

ETİ POŞETE KOYMAYIN

Kurban saklama koşulları konusuna da değinen Başkan Karafilik, “Kurban kesildikten sonra etini kaplara koyup üzerine bez örterek eve veya kasaba götürün. Klimalı serin bir odada en az 2 saat dinlendirin. Dinlendirirken de eti sık sık çevirmek gerekiyor. Etin sağlıklı ve lezzetli olması için 24 saat dinlendirilmesini öneriyoruz. Eti poşete koymayın hemen yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek hale geliyor. Yanlış saklama koşullarından dolayı kurban etinin yüzde 10'u çöpe gidiyor. Eti kesinlikle çöp veya giysi fark etmez hiçbir poşete koymayın. Eti uygun koşullarda muhafaza ederek kasaplara getirsinler” dedi. 

 

CEZASI ÇOK AĞIR

Hava sıcak olduğu için etin çabuk bozulabileceğini vurgulayan Karafilik, etin kutularda ya da sini, tepsi gibi kaplarda taşınmasını önerdi. Geçmiş dönemlerde uygun olmayan koşullarda kıyma çekerek, para kazanmaya çalışanların olduğuna değinen Başkan Karafilik, "Kıyma çeken akaryakıt istasyonuna, bakkala, terziye şahit olduk. İşin ehli olmayan kişiler tarafından kaçak kıyma çekenlere 60 bin lira ceza uygulanacak. Motorize ekipler, müşteri kılığında denetimler yapacak” dedi.

 



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu