Anahtar Kelimeler:

Terleme Hastalık Belirtisi

Terleme Hastalık Belirtisi

Hafife Almayın.

 

Avrupa Yakası adlı dizinin karakterlerinden Dilber Hala`nın da dizi içerisinde sık sık söylediği gibi aşırı terlemenin sinirsel hastalıkların belirtisi olabileceği açıklandı. 
 
Uz. Dr Murat Görgülü, ellerinde ve vücudunun çeşitli noktalarında gün içinde devamlı terleme olan insanların mutlaka bir hekimden yardım alması gerektiğini belirterek, "Aşırı terleme, kalp hastalıklarından sinirsel hastalıklara kadar pek çok rahatsızlığın belirtisi olabilir" dedi. Etiler Memorial Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü`nden Uz. Dr Murat Görgülü, aşırı terlemenin hastalıklarla ilişkisi hakkında bilgi verdi. Uz. Dr Görgülü, "Elleriniz sürekli terlediği için insanlarla tokalaşmaktan çekiniyorsanız.
 
Yardım alınmalı
Koltuk altlarınız terlediğinde ter ya da koku önleyici ne kullansanız fayda etmiyorsa ve yalnız sıcak ortamlarda değil; gün içinde de devamlı olarak terlediğinizi düşünüyorsanız, bu durum aşırı terleme sorununuz olduğu anlamına gelir ve mutlaka bir uzman yardımı almanız gerekir. Terleme insan vücudunun ısısını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir olaydır. Terin buharlaşması ile ısı kaybedilir ve vücut ısısının sabit kalması sağlanır. Bir günde salgılanan ter ortalama 100 cc`dir, aşırı efor ve sıcakta bu rakam saatte 1,5 litreye çıkabilir. Vücudumuzdaki ter bezi sayısı 2-3 milyon kadardır ve en fazla ter bezi avuç içinde bulunur. Terin içeriği; su, sodyum, klor, potasyum, üre gibi maddelerden oluşur; içindeki organik madde miktarının artması terin kötü kokmasına neden olur.
Terlemeyi artıran normal durumları şöyle sıralayabiliriz; ortam sıcaklığının artması, efor yapılması, aşırı heyecanlanma, nemli ortama girmek" dedi.
 
Kalp hastalığı
Aşırı terlemenin, kalp hastalıklarından sinirsel hastalıklara kadar pek çok rahatsızlığın belirtisi olabileceğine dikkat çeken Uz. Dr Murat Görgülü, "Böbrek üstü bezlerinin ani bir stres ile uyarılmasına neden olan durumlar: Ani tansiyon düşmesi, ani şeker düşmesi, aşırı kanamalar, kalp krizi ve erken dönem sıcak çarpması gibi rahatsızlıkların belirtileri arasında aşırı terleme görülebilmektedir" diye konuştu.
 
Belirtiler

Uz. Dr Murat Görgülü, bazı sistemik hastalıklarda da terleme ile ilgili bozukluklar olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı: "Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli