Anahtar Kelimeler:

Baca Temizliği ve Soba Uyarısı

Baca Temizliği ve Soba Uyarısı

Dikkatli Olunmalı.

 

Yetkililer, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmemek için kaliteli kömür kullanımı ve baca temizliği konusunda uyarılarda bulundu.
 
Kömür sobasından kaynaklanan karbonmonoksit gazından zehirlenmemek için kaliteli kömür kullanımına, baca temizliğine, gece yanan soba üzerine kömür atmamaya ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, özellikle kış aylarında ısınmak amacıyla yakılan sobalardan sızan gazın ölümlere neden olabildiğini söyledi.
 
Sızan Gaz Öldürür
 
Türkiye`de ısınmak amacıyla konutlarda yüzde 85 oranında soba kullanıldığını, bunların yüzde 75`nde ise kömür yakıldığını anlatan Kaymakçı, şöyle konuştu: "Karbonmonoksit, kömürün sobada tam yanmamasından oluşur. Kömürün tam yanmasını sağlamak açısından, kullanılan kömüre uygun soba seçilmeli. Yakma yöntemi de yaşamsal önem taşımaktadır. Özellikle uçucu madde içeriği az ithal kömürler alttan yakılmalı. Yerli kömürler ise üstten tutuşturulmalıdır.
 
Tam yanmanın soba içinde gerçekleşmemesi durumunda oluşan zehirleyici gazın oda hacmine yayılması baca çekişinin az olmasından kaynaklanır. Sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmemek için kaliteli kömür kullanımına, baca temizliğine, gece yanan soba üzerine kömür atmamaya ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmelidir. Soba yatak odalarına ve banyolara kesinlikle kurulmamalı."
 
Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, soba borularının mümkün olduğunca kısa kurulması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Çekişini zayıflatmamak için boru, baca içine fazla sokulmamalı. İyi yanma için baca temiz olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 metre uzaklıkta yer almalıdır. Yılda bir kere temizlenmesi gereken bacalarda, zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için rüzgar yönüne göre yön değiştiren kapak kullanılmasında yarar var. Borularda en az iki dirsek olmalı, üzerlerinde de çatlak olmamalıdır."
 
Kömüre Dikkat

Kömür satın alırken kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmesinin şart olduğuna işaret eden Kaymakçı, şunları kaydetti: "Nemi yüksek, kalorisi düşük kömürler verimsizdir. Kömürdeki nem miktarı artıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Açıkta kömür satmak ve satın almak yasaktır. Torbada satılan kömürlerin ise analiz değerlerinin tüketiciler tarafından sorulması gerekir. Kömür torbası içinden standart dışı ürünler çıktıysa mutlaka İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile belediyeye bildirilmelidir."



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu