Anahtar Kelimeler:

Tayiş Nine'nin İsmi Yaşatılacak

Tayiş Nine

Öğütlerde Bulunmuştu

Torununun, torununu gören 120 yaşındaki Tayiş Nine hayata gözlerini yumduktan sonra Yahşihan Belediyesi tarafından ismi bir sokağa verilecek ve ismi yaşatılacak.

 
İSMİ SOKAKTA YAŞAYACAK
Yahşihan’da yaşayan 120 yaşındaki Tayiş Ediz torununun, torununu gören ilk kişi. Birinci Dünya Savaşında Kırıkkale Yahşihan mühimmat depolarından mermi ve silahları cepheye taşıyan asırlık nine o günlerde ‘Çılgın Tayiş’ lakabını almış. Hayat dolu olan Tayiş Nine eşini otuz yıl önce kaybetmiş. 65 yaşındaki Kızı Gülsüm, Damadı Mehmet ile müstakil bir evde yaşayan tarihi nine hayata gözlerini yumdu. Ömrüne tarih sığdıran Tayiş Nineyi Yahşihan Belediyesi bir sokağa ismini vererek yaşatacak.
 
ÖĞÜTLERDE BULUNMUŞTU
Daha önce birçok kez televizyon haberlerine çıkan Tayiş Nine, “Ailelere ve Gençliğe seslenerek, ülkemize sahip çıkılmasını, çalışkan, manevi duygulara sahip olmalarını hayırlı bir nesil olunmasını dile getirmiş, “Bizim geçliğimiz olmadı biz savaşların içinde yokluklar içinde günlerimiz geçti. Şimdiki nesil çok şanslı başta kadınlar şanslı her istedikleri oluyor, rahatlar. Ama bu rahatlıklarının çoğu farkında değiller. Ellerine çok para geçiyor ama bereketli değiller” diyerek herkesin mutlu, sağlıklı olmasını cenabı Allahtan dilerim” mesajları vermişti.
 
ZAFER`İN CANLI ŞAHİDİ
7 çocuk 21 torun 3 tane torunun torunu bulunan Tayiş Ediz, bir röportajında 1. Dünya Savaşı`nı gördüğünü ve o yılları yaşadığını belirterek, Kırıkkale Yahşihan mühimmat depolarından mermi ve silahları cepheye taşıdığını, o günlerde çılgın Tayiş lakabını aldığını anlatmıştı. Savaş döneminde Türk milletinin çok sıkıntı çektiğini anlatan Tayiş Nine, "Bu millet kazandıkları zaferleri kolay kazanmadı. Atatürk bu millete inandı ve Türk milleti dünyaya birlik ve beraberliğin ne olduğunu öğretti. Mustafa Kemal Atatürk`ün çektiği sıkıntıyı kimse çekmedi. Şimdi sıkıntı çektiklerini söyleyenlere ben gülüyorum çünkü Türk milleti sıkıntının ne olduğunu 1. Dünya Savaşı`nda gördü ancak buna rağmen hiç kimseye boyun eğmedi, dilenmedi, imanına ve Türklüğüne güvenerek bu ülkeyi düşmana karşı amansızca savundu" diye anlatmıştı. Tayiş Nine, "7 sene kıtlık gördük. Şimdiki gençlik ne gördü ki bizler ne sıkıntılar çektik. Atatürk bu vatanı bizlere kazandırmak için elinden geleni yaptı. Atatürk altında bir at ile köy köy gezerek savaşları kazandı. Yeni nesil, topraklarımıza Atatürk gibi sahip çıkmalı. Benim yaşadıklarım ve gördüklerim anlatmakla bitmez" şeklinde konuşmuştu.
 


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli