Anahtar Kelimeler:

Yeşil Vadi'ye yeşil destek

Yeşil Vadi

 Ziyaret verimli geçti 

Kısa adı ASİAD olan Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin 46 üyesinin Kırıkkale ziyaretinin son derece verimli geçtiği bildirildi. Dernek Başkanı Barış Aydın’ın Kırıkkale Yeşil Vadi Projesi için 1 Milyon TL bağışta bulunması geziye ayrı bir anlam kattı.

Genuiş katılım oldu

Ankaralı iş adamları Kırıkkale’ye iş gezisi düzenlediler. Ankara’nın tanınmış iş adamı ve sanayicilerinin katıldığı iş gezisi kapsamında heyet, Kaya Dibi Cennet Bahçeleri’nde düzenlenen yemekte bir araya geldi. Karşılıklı istişare şeklinde geçen yemeğin ardından heyet konvoy şeklinde polis eskortu eşliğinde kent merkezine hareket etti. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, yönetici ve üyelerin katıldığı iş gezisi kapsamında ilk olarak Kırıkkale Valiliğine ziyaret düzenlendi. ASİAD Başkanı Barış Aydın, Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız’a onursal üye şilti takdim ederek kendilerine rozet taktı. Bu törenin ardından istişare toplantısına geçildi.

Samimi bir ortam

Toplantı da konuşan ve Kırıkkale’nin konumu ve yatırım avantajları hakkında bilgiler veren Vali Ali Kolat, ayrıca Yeşil Vadi Projesine ve kente verdiği desteklerden dolayı ASİAD Başkanı Barış Aydın hakkında övgüyle söz etti. Kırıkkale’nin savunmanın belki kemiği olan tesis ve fabrikalara sahip olduğunu ifade eden Vali Kolat, “Gerçekten de böyle güzel bir toplulukla beraber olmaktan mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Sizlere bu davete icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Kırıkkale çok eski bir şehir değil. Burada 1925 yılında Kırıkköy diye bir köyümüz vardı. Daha sonra askeri silah fabrikaları kurulmaya başlayınca buralara bir hareket geldi. Bugün tamamı 275 bin civarında bir nüfusumuz var. Biliyorsunuz Kırıkkale, Savunma Sanayi’nin bel kemiği. İlk temeller burada atıldı. Ülkemizin önemli bir kurumu olan MKEK burada. 5 fabrikası, 1 işletmesi ve destek hizmetleri olmak üzere yaklaşık 3 bin kişilik istihdamı ile önemli bir kuruluşumuz. MKEK’den emekli olan 25 bin civarında insanımız var. Dolayısıyla bu potansiyeli değerlendirebilmek adına bazı çalışmalarımız var. Bunların dışında bizim il olarak şu anda yaklaşık 1 milyar 750 milyon TL civarında yatırımlarımız var. Bu yatırımlarımız da devam ediyor. Sadece savunma ve petrol sanayisi değil, tarım üretimi hakkında da önemli bir ilimiz.  Burada çalışan için, iş yapan için son derece güzel bir ortam var.”

Yöntem aranıyor

Kırıkkale’nin 45 ilin kavşak noktasında stratejik önemli olan bir kent olduğunun altını çizen Vali Kolat, “Kırıkkale Ankara iline yakın bir ilimiz. Burada karayolu olarak 45’in üzerinde ilimizin bağlantı noktasında bulunuyoruz. Buradan geçen yol, Batıyı Doğuya ve Karadeniz Bölgesini bağlayan bir yol. Burada sadece sanayi anlamında değil, üçüncü Organize Sanayi olarak Silah Organize Sanayi Bölgesini de kurduk. Göreceksiniz, gezeceksiniz MKEK de alt yükleniciye olsun diğer firmalara olsun binin üzerinde parça üretiliyor.  Silah Organize Sanayi Bölgesini biz çok önemsiyoruz. Başta Başbakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Beşir Atalay ve Bilim Sanayi Bakanımız olmak üzere bu konuda bizlere ciddi destek verdiler. Alt yapı ihalesini yaptık. İnşallah bir yıl içerisinde sonuçlanacak. Bu konuların da sizlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Ayrıca Kırıkkale de neler yapılabilir konusunda sizlere bir sunumumuz olacak. Bizim amacımız Kırıkkale’yi Ankara’ya ve sizlere, sizleri de Kırıkkale’ye yakınlaştırmaya yönelik bir yol ve yöntem bulmaya çalışıyoruz.”dedi.

Türkiye’ye hitap etsin

Yeşil Vadi Projesi konusunda ASİAD Başkanı Barış Aydın’ın yaptığı fedakarlıklardan da bahseden Vali Kolat, “Bir de bizim güzel bir projemiz var. Yeşil Vadi Projesi diye bir çalışmamız var. 1992 yıllarından beri sözü edilen fakat bir türlü hayata geçirilemeyen bir projeydi. Bu proje de belli bir mesafe almak bana nasip oldu. Ama bu konuda hemen herkesin desteğini aldık. Orada rekreasyon alanlı çalışmamız devam edecek.   Güzel bir çalışma olacak. Barış Aydın Bey orada bize ciddi manada gayrı menkul desteği verdi. Biz verilen bu destekle imar uygulama imkânı bulduk. Bizim orada her şeyimiz hazır, kazma vuracak noktaya geldik. Orası sadece Kırıkkale için değil, Ankara’ya ve bütün Türkiye’ye hitap edebilecek bir alan olsun istiyoruz.”

Yatırıma bekliyoruz

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ise “İlimizde 2011 yılında Başbakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Beşir Atalay öncülüğünde Güç Birliği adı altında platform kurduk. Bu platformda ilimiz için neler yapabilirizi değerlendirdik. Sonuç olarak ilimizde Savunma Sanayi konusunda çalışmalar yapalım istedik. Ve bu çalışmalardan sonra Türkiye’de ilk defa Silah İhtisas OSB’yi ilimizde kuralım istedik. Başbakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Beşir Atalay ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlarımızın destekleriyle ilimizde Silah İhtisas OSB kuruluyor. Bu ilimiz için çok büyük bir fırsat olacak. Bu Silah İhtisas OSB’nin ilimizde kurulması yatırımcılar için de çok büyük bir fırsat. Tüm yatırımcıları ilimize yatırıma bekliyoruz” diye konuştu.

Yıldız bilgi verdi

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ise Üniversite faaliyetleri ve Teknokent hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin de; ilimizde sanayi yatırımları ve faaliyetleri ve ayrıca özel teşebbüs yatırımları hakkında bilgiler verdi. Son olarak Ahiler Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Abdullah Özbaş, Ahiler Kalkınma Ajansının ilimizde yaptığı faaliyetler ve projeler hakkında bilgiler sundu.

Kırıkkale’ye sık gelecekler

Toplantıda konuşan ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın: “Üyelerimizle birlikte 40’ın üzerinde sektörü temsil ediyoruz. Kırıkkale ile bizim bir ortak bir noktamız var. Ankara Sanayici İşadamları Derneği 1989 yılında kurulmuş 25 yıllık bir dernek ve 25 yıllık bir il. Çeyrek asırlık bir il ve çeyrek asırlık bir sivil toplum kuruluşu. Kırıkkale’ye ziyaretim noktasında Sayın Valimiz 275 bin Kırıkkale nüfus olduğunu 170 bin kişide Ankara’da Kırıkkaleli bulunduğunu ifade etti. Ancak ben şunu belirtmek istiyorum: tam 5 milyon Kırıkkaleli vatandaş var.  Kırıkkale Ankara’dan farklı bir il olarak görülemez. Her anlamda hem yöneticiler hem de sivil toplum kuruluşları bu çalışmaları her şekilde yapıyorlar ve Kırıkkale bir cazibe merkezi olmaya doğru gidiyor. Bugün 43 ili Ankara ile bağlayan bir geçiş güzergahında bulunan Kırıkkale, yakında hızlı tren hattının bitmesiyle de Ankara - Kırıkkale arasında 20 dakikaya düşecek. Onun için sanayide de bunlar çok büyük avantajlar. Tabi 5. teşvik bölgesi olması da Kırıkkale’yi yatırıma cazip kılıyor. Bu bağlamda, bu bölgedeki yatırımcıların bunu iyi bir şekilde değerlendireceklerini düşünüyorum. Kırıkkale’ye daha sık gelmeyi düşünüyoruz. Biz Kırıkkale’deki bugünkü ziyaret ve karşılamadan dolayı Sayın Valim ve belediye başkanımız başta olmak üzere tüm başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Burada Ankara ve Kırıkkale’den de basın mensubu arkadaşlarımız var.

1 milyon liralık bağış

Şunu özellikle söylemek istiyorum; iş adamları bir hangi kentte olursa olsun mutlaka yatırım yapmaları ve bu yatırımlarında karşılığını almaları doğrultusunda yatırımlarını hızlandırmaları noktasında her yerde yatırım yapabilirler. Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Taşın altına iş adamlarının da elini koymaları gerekiyor. Ankara’nın bu kadar yakınında olan bir kente Ankara’nın bütün girişimci ve yatırımcılarını çekmek için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı Sayın Valimiz huzurunda söz veriyorum. Hem yerli hemde yabancı yatırımcının bu teşvik bölgelerine yatırım yapması noktasında sadece Kırıkkale’nin değil Ankara’nın da bu noktada sorumlu olduğunu düşünüyorum. Öncesinde Ankara’nın ilçesi olan ve daha sonra il olan Kırıkkale Ankara tarafından da hem genel hemde siyasi anlamda her türlü desteği görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir fahri Kırıkkaleli olarak her zaman hem maddi hemde manevi olarak Kırıkkalelilerin yanında olacağım.”dedi. ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, konuşmasının akabinde Kırıkkale’de sanayi ve yatırımlara destek olması amacıyla; Kırıkkale İl Özel İdaresine 1 milyon TL bağışta bulundu.

Bu bir evrim süreci

Toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise: “Kırıkkale’de MKEK Fabrikalarının bulunması, Ankara- Kırıkkale Hızlı Tren Hattının inşaatının devam etmesi, Elmadağ rampasının yollarının yapılması, Kırıkkale’nin Ankara’ya çok yaklaşması bu anlamda çok ciddi avantajlar sağladı. Netice de şehrin bir köşesinden Ankara Organize Sanayi Bölgesine ulaşmakla Kırıkkale’ye ulaşmak mesafe ve zaman açısından aynı duruma geldi. Hızlı Trenin devreye girmesiyle de bu daha da kolay ve konforlu hale gelecek.  Ama daha önemli bir nokta ise Kırıkkale eğitilmiş işgücü ve çalışan potansiyeli anlamında bir okul gibidir. Çünkü Kırıkkale’de bir sanayi kültürü var. Buradaki mesleki okullarda yetişmiş kaliteli işçi kapasitesi var. Ayrıca Kırıkkale’de 25 bin civarında MKEK emeklisi var. Bunların birçoğu halen çalışabilecek vasıfta ve nitelikteler. Bunlar burada yatırım yapacak yatırımcılar için son derece önemli. Ben şuna da inanıyorum. Sanayi kültürüyle yetişmiş anne ve babaların büyüttüğü çocuklar da o kültüre sahiptirler. Bu bir evrim sürecidir. Bu evrim sürecini çok iyi yaşamış bir şehir Kırıkkale. Arazi ve sanayiden de daha öncelikli avantajı insan kaynağının olmasıdır. Üniversitemizin de 30 bin civarında öğrencisi var. Kaliteli bir eğitim yapıyorlar. Bu anlamda Kırıkkale’yi gözden kaçırmamız lazım. Yatırımcılarımız Kırıkkale’yi yakından takip ediyor. Hatta bir yatırımcımız Kırıkkale’de 1 milyon metrekare alana yatırım yapmak istiyor.” dedi.  

50 kişilik heyet

ASİAD heyeti iş gezisini MKEK fabrikaları ve silah müzesiyle sürdürdü. Top fabrikası ve çelikhane tesislerini gezen heyet, obüs ve havan toplarını yerinde inceleme fırsatı buldular. Silah müzesini de gezen ASİAD heyeti, TSK’da 200 birlikte test edilen milli gururumuz MPT-76 piyade tüfeğini deneme imkanı buldular. ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve ASİAD Başkanı Barış Aydın MPT-76 ile test atışı yaptılar. Diğer bir gururumuz keskin nişancı tüfeği Bora-12’de büyük ilgi gördü. Tesisleri gezerek kurum yetkililerinden bilgi alan Ankaralı iş adamları, Kırıkkale’ye düzenledikleri iş gezisinden büyük memnuniyet duyarak ayrıldılar. Ziyarete; Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir,  ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, ASO Başkan Yardımcısı Mehmet Doğanlar, Türk Sanayici İş Adamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu, ASİAD Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Sanayici ve İşadamlarının bulunduğu 50 kişilik bir heyet katıldı.

Aydın neler yaptı?

1992 yıllından bu yana sözü edilen fakat bir türlü hayata geçirilemeyen Yeşil Vadi Projesi devam etmesi için gayrimenkul desteğinde bulundu. 70 dönümlük arazisini projeye hibe eden Aydın, ayrıca aynı bölgeye inşa edilen Fi-Yapı bloklarıyla ilgili olarak ta kendi hissesinden feragat ederek hak sahibi vatandaşların dairelerine kavuşmalarına büyük katkıda bulundu. Son olarak ASİAD adına 1 milyon TL tutarında bir bağışta bulunan Aydın, yerli ve yabancı yatırımcının Kırıkkale’ye gelmesi içinde büyük gayret sarfediyor.



  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli