Anahtar Kelimeler:

Arazilerinizi sigortalatın

Arazilerinizi sigortalatın

 Çiftçiye çok önemli uyarı         

Kırıkkale`de fırtına ile başlayan sağanak yağış yerini kısa süre sonra doluya bıraktı. Yağışla birlikte oluşan sel ekili alanlara büyük zarar verdi. Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer yaptığı açıklamada, bu tür olaylarda tarım arazilerinin sigortalanmasının büyük fayda getirdiğine dikkat çekti. 

Alanlara büyük zarar verdi

Kırıkkale`de saat 16.30 sıralarında etkili olan fırtına ile dolu ve sağanak, hayatı olumsuz etkiledi, şehir merkezinde çok sayıda araç trafikte mahsur kalırken, sürücü ve Yayalar da zor anlar yaşadı. Öte yandan, Kırıkkale Merkez başta olmak üzere Ahılı Köyü ve Aşağı Mahmutlar Köyünde tarım arazilerinde oluşan sel baskınları ekili alanlara büyük zarar verdi. Sel baskını nedeniyle arazisindeki meyve ağaçlarının ve sebzelerinin büyük oranda zarar gördüğünü belirten Mustafa Lüy isimli çiftçi, yağışın aniden başladığını ardından da doluya çevirdiğini tüm emeklerinin selle birlikte kaybolduğunu söyledi.

Tedbirli davranmalılar

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Kırıkkale’nin afat ayı içerisinde olduğunu belirterek, “Gündönümü olana kadar yani 21 Haziran tarihine kadar, bu olayların olması muhtemel gözüküyor. Vatandaşlarımız bu konuda tedbirli davranmalılar” ifadesinde bulundu. Aşırı yağışların tarım alanlarına verdiği zarardan bahseden Sümer, “Kırıkkale ilk olarak kuraklık ile yani yağışın olmayışından etkilendi. Daha sonra don olayı meydana geldi. Ardından ise yağmur aşırı şekilde yağdı. Bunların hepsi olumsuz olarak yansıdı” diye konuştu. 

TARSİM den yararlanmalılar

Vatandaşlarımız artık arazilerini sigortalatmalılar diyen Sümer, “Kırıkkale’de vatandaşlarımız artık bu konuda bilinçli olmalılar. Kırıkkale olarak hep bir elden sigorta olayına girmemiz lazım. İl genelinde arazilerini sigortalatan sayısı yüzde 30’u geçmez. Bu da demek oluyor ki, Kırıkkale’de zarar görecek birçok vatandaşımız var. TARSİM den yararlanmalılar. Bu tür afetler ne yazık ki her yıl yaşanıyor. Sigortalı araziler bu şekilde kurtarılıyor” dedi.

Borç ötelemek çözüm değil

Devletin yapmış olduğu borç ötelemenin bir faydası olmadığına işaret eden Sümer, “Devletimiz çiftçilerimizin borçlarını bir yıl erteliyor. Ancak bu araziler işleyen bir işletme gibi düşünüldüğünde, vatandaşımız bu arsaya yine para harcamak zorunda ve ekim yapmak zorunda. Burada da bir para harcama söz konusu. Bu borç önümüzdeki yıl katlanarak, yine çiftçimizin karşısına çıkıyor. Bu yıl rekolte çok zayıf çıkacak.  Kırıkkale’nin genel rekoltesi 250 bin ton, bu rekoltede yüzde 30’luk bir eksiklik göreceğiz. Bu da demek oluyor ki 75 bin ton ürün olmayacak. Bu hem Kırıkkale ekonomisine hem de ülke ekonomisine etki edecek” ifadelerini kullandı.



  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 21.9 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli