Anahtar Kelimeler:

Kanser uyarısı

Kanser uyarısı

 İl müdürü açıklama yaptı

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, Türkiye`de kanser görülme sıklığının, Fransa, Kanada, İngiltere, Japonya ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamalarından daha az olduğunu bildirdi.

Kanser haftası

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, Türkiye`de kanser görülme sıklığının, Fransa, Kanada, İngiltere, Japonya ve Avrupa Birliği (Ab) ülkeleri ortalamalarından daha az olduğunu bildirdi. Dr. Uzun, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, son 4 yılda dünya genelinde 14 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu, 8 milyon kişinin de kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Dünya genelinde erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görüldüğüne dikkati çeken Dr. Uzun, şunları kaydetti:

Erken teşhis önemli

"Üzücü nokta ise Türkiye`de önlenebilir kanserlerin ön planda olmasıdır. Burada tütüne ve obeziteye bağlı kanserler önemli bir yer tutuyor. Bu konuda yürüttüğümüz kontrol programlarına sıkı sıkı sarılmak lazım ve vatandaşlar için de farkındalık yaratıp davranışsal değişiklikler oluşturmamız gerekiyor. Türkiye`de en son yayımlanan istatistiklere göre, her yıl yaklaşık 165 bin kişi kanser tanısı almaktadır. Kanser sıklığı erkeklerde yüz binde 270, kadınlarda yüz binde 173`tür. Erkeklerde yüzde 25 ile akciğer kanseri, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseri daha çok görülmektedir. Kanserle mücadele kapsamında,  Sağlık Bakanlığınca, Aktif Kanser Kayıt Merkezi kurulması planlanmaktadır. Yakın zamanda da TÜBİTAK`la yürütülen ortak çalışmayla asbest kontrolüne yönelik yeni bir eylem planı devreye girecektir." Dr. Uzun, kanserde erken teşhisin de önemli olduğunu vurguladı.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı