Anahtar Kelimeler:

Besicileri korku sardı!

Besicileri korku sardı!

 Bu yıl yağışların az olması nedeniyle hububat rekoltesinin düşük olması bekleniyor. Bu durum bir çok sektörü ve üretici olumsuz etkileyecek. Bunlardan biri de besiciler.

Yağış olumsuzluğu

Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, geçen yıl bol yağışlardan dolayı  hayvanların iyice doyduğunu ancak bu yıl yağışların yetersiz olmasından ötürü meralarda ve otlaklarda besi otu miktarının az olacağını söylüyorlar. Bu yıl sonbahar ve kışın ilk ayında yeterli yağışın düşmemesi sonucu ortaya çıkan kuraklık riski ise besicileri korkutuyor. Yağışların yetersiz olması bir çok sektörü olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Ekinler yeşermezken bu yıl rekoltenin düşük olması ve saman kıtlığı yaşanması bekleniyor.

Yağış olmazsa...

Yıllardır bu işle uğraştığını ve hayvancılıkta en büyük girdinin yemlerden kaynaklandığını ifade eden besici Mahmut Bağatimur, geçen yıl meraların yeterince iyi olmasından dolayı saman ve arpa fiyatlarının düştüğünü belirtti. Olası bir kuraklığın yem fiyatlarını yükselteceğini ve bu durumun kendilerini düşündürdüğünü dile getiren Bağatimur, "Bu yıl yağışların az olması meraların yeşermesini geciktirdi. Allah korusun baharda da yağışlar olmazsa biz çok zor durumda kalacağız.

İşimiz çok zor

Normalde mart ayından itibaren hayvanlara yem vermemeye başlıyoruz, ama kuraklık durumunda bahar ve yaz aylarında hayvanlara yem takviyesi yapmamız gerekecek.. Bu durumda da saman ve arpa olarak kullandığımız ürünlerin fiyatları çok yükselecek. Tüm besiciler olarak bunun korkusunu yaşıyor. Saman fiyatlarının ve yem fiyatlarının da yükseleceğini düşünürsek, işimiz çok zor" diyor. 



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu