Anahtar Kelimeler:

MKE'ye ihale yolsuzluğu baskını

MKE

Kurumda yolsuzluk bitmiyor!

TSK’nın silah ve mühimmat ihtiyacını karşılayan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na hurda toplama ve satış ihalelerinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla polis baskın yaptı. Devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddia edildi.

Yolsuzluk olayı
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin silah, mühimmat ihtiyaçlarını karşılayan ve Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) polis baskınıyla sarsıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarından toplanan hurdaların toplanma ve satış ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla MKE üst düzey bürokratlarının da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında MKE’de görevli bir şube müdürü, bir müdür yardımcısı ile 3 birim müdürü ile özel şirket yetkilileri bulunuyor. MKE personelinin hurda ihalelerine ilişkin şartname bilgilerini, maddi menfaat karşılığında özel firma yetkililerine verdiği öne sürüldü. Bu yolla devletin milyonlarca TL zarara uğratıldığı iddia edildi. Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, MKE’nin gerçekleştirdiği hurda toplama ve hurda satışı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin bilgiye ulaştı. Söz konusu bilgi üzerine harekete geçen polis, yaptığı soruşturmanın ardından operasyon için düğmeye bastı.

16 gözaltı var
Polis belirlediği adreslere düzenlediği baskınlarda 16 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nde görevli üst düzey bürokrat ve memurların da bulunduğu öğrenildi. Gözaltına alınan MKE personelleri arasında bir şube müdürü, bir müdür yardımcısı, 3 birim müdürü ve 2 memur bulunuyor. Gözaltına alınan diğer şüpheliler ise özel firma yetkilisi ve çalışanlarından oluşuyor. MKE’nin her yıl belirli dönemlerde tüm Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarından hurda toplaması yaptığı belirtildi. MKE’nin bu hurdaların toplanması işini ise ihale usulüyle özel sektöre yaptırdığı kaydedildi. MKE’nin daha sonra bu hurdaları silah ve mühimmat yapımında kullandığı, artan bölümünü ise yine ihale usülüyle satışa çıkardığı ifade edildi. Gözaltına alınan MKE personelinin, bu ihalelere ilişkin şartname detaylarını ve bilgileri maddi menfaat karşılığında özel firma temsilcilerine vererek haksız kazanç sağladığı öne sürüldü.

Milyonlarca TL kayıp
İhale bilgilerini alan özel firmaların da ihaleleri daha az fiyat vererek kazandığı anlaşıldı. İhalelerde yapılan bu yolsuzlukla devletin milyonlarca TL zarara uğratıldığı iddia edildi.
Ankara Emniyeti’ndeki sorguları süren şüphelilerin, buradaki işlemlerin ardından yarın adliyeye sevkedileceği öğrenildi.
 



  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.5 ° / 16.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu