Anahtar Kelimeler:

Engeller birlikte ortadan kalkacak

Engeller birlikte ortadan kalkacak

  

Aile Sosyal Politikalar il Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla Dünya Engelliler Günü kutlanırken, kutlama programında renkli görüntüler yaşandı.

 

 

Geniş katılım oldu

Düzenlenen programa Vali Ali Kolat, Vali Yardımcısı Adnan Kayık, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Harun Karabulut, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bülent Pişi, il müdürleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, davetliler ve engelliler katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bülent Pişi; dünya genelinde %10 engelli bulunduğunu, ülkemizde de bu oranın %12 seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca ülkemizde; Devletimiz ve Hükümetimiz tarafından engellilere yönelik yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

 

8.5 milyon engelli var

Programda konuşan Vali Kolat, "Maalesef dünya nüfusunun %10’u engelli. Bu çok yüksek ve büyük bir rakamdır. Ülkemizde bu daha da yüksek. Yaklaşık 8.5 milyona yakın engellimiz var. Bu engellilerimizin olması elbette ki bir sıkıntı ama onlar açısından onlarında hiçbir engel yokmuş gibi engellerini ortadan kaldırılarak insan haklarının bütün tanıdığı hakları, onlara da yaşam hakkı, gezme hakkı, yürüme hakkı, gezme hakkı gibi ne kadar hakkı varsa onlarında aynı haklara sahip olduğu bilinci içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Bu yönde de gereken alt yapı çalışmaları olsun, mantalite çalışmaları olsun, onlara nasıl yaklaşılmalı, onlarla nasıl görüşülmeli, konuşulmalı, onların istihdamı ile ilgili nasıl bir yol çizilmeli bütün bunlar tespit edilmiş durumdadır.

 

Çok önemli bir adım

Bu anlamda gerek devletimiz, gerekse hükümetimiz çok güzel çalışmalarla engellilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde yaşamaları için, hayattan onlarında zevk alabilmeleri için fiziki şartların hazırlanması yanında onlara yaklaşacak, onlara davranacak mantalitenin de düzeltilmesi insanımızın eğitilmesi, insanımız da onlara sahip çıkacak şekilde bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu anlamda da ilimizde çalışmalar devam ediyor. İlimizde 1820 ye yakın engellimize evde bakım ücreti ödenmektedir. Bu çok önemli bir adımdır. Bu güne kadar da 3000 kişinin üzerinde engelli vatandaşımızda evde bakım ücretinden faydalanmıştır.

 

Çalışmalar hızlanacaktır

Memur alımı konusunda da önemli bir adım atıldı. Engelliler için özel olarak sınavlar  düzenleniyor. Zaten İş Kanunu’ndan kaynaklanan %40 engelliniz varsa kamu birimlerinde olsun, özel sektörde olsun öncelikle çalışma imkanı sağlanıyor. Alt yapı konusunda gerek kamu kuruluşları olsun, özel sektör kuruluşları olsun büyük bir duyarlılık göstermelidir. Yani yollarda daha rahat yürünebilmeli, yollara konulması gereken işaretler konulabilmelidir. Ulaşım araçlarına daha rahat binilebilmeli ve bir çok konuda insan olarak ihtiyaç duyduğu kanun düzenlendi. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecektir. Özellikle Mahalli idarelerin bu konudaki çalışmaları daha da hızlanacaktır.

 

Renkli görüntüler

Bunun dışında ilimizde yapılan çalışmalarla ilgili Engelsiz Yaşam Merkezimiz yakında hizmete girecek. 60 yataklı olacak ve gündüzde 250 kişiye hitap edecek. Yine yaşlılarla ilgili Huzurevimizde en kısa süre içerisinde faaliyete girecektir" dedi. Yard. Doç. Dr. Özge Vergili de Engelliler ve yaşadıkları sorunlarla ilgili bir sunum yaptı. Daha sonra Engelli vatandaşlarımızın şiir okumaları ve şarkı söylemelerinden sonra program sona erdi.



  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli