Anahtar Kelimeler:

Kalsit ihraç ediyoruz

Kalsit ihraç ediyoruz

 Güzel bir gelişme

Çelebi`de çıkartılan kalsit, çeşitli ülkelere ihracat edilmeye başlandı.

Önemli bir gelişme

Çelebi`de çıkartılan ve çeşitli şekillerde işlenerek boya, kağıt ve plastik sektöründe dolgu malzemesi olarak kullanılan kalsit, çeşitli ülkelere ihracat edilmeye başlandı. 2007 yılında Hacıyusuflu köyü yakınında işletmeye açılan Kalsit Maden Ocakları, Niğde`den sonra rezervi en bol olan ocak olduğu söyleniyor. Maden ocağında 80`e yakın personel çalıştırıldığı ve rezervlerin yıllarca tükenmeyeceği ifade ediliyor. Kırıkkale Valisi Ali Kolat, beraberindeki il müdürleri ile birlikte maden ocağını ziyaret ederek işletme sahibi Hamdi Aruk ve işletme müdürü Cengiz Demir`den bilgi aldı.

Çelebi’deki tesis

2007 yılından itibaren NİĞTAŞ`ın Çelebi`de kalsit taşını çıkardığını ve dünya genelinde ihracat yaptığını açıklayan Vali Kolat, "Kimyasal taşı, daire müdürlerimizle birlikte incelemeye ve yerinde görmeye geldik. Burada da yetkililer çalışmalar hakkında bilgiler verdiler. Hamdi Aruk, daha önce bize ziyarette bulunmuşlardı. Bu işletmenin Niğde`de de ocakları var." dedi.

Kırıkkale iyi

Kırıkkale`de madencilik açısından oldukça güzel bir potansiyel olduğunu belirten Kolat, "Bu potansiyelin hayata geçmesini arzu ediyoruz. Ayrıca hidroelektrik santralinin çalışmaları var. Çelebi ilçemiz tarım ve hayvancılık bakımından hem de madencilik bakımından iyi bir ilçemiz. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi anlamında biz de ciddi manada destek veriyoruz." diye konuştu.

Bilgi verildi

NİĞTAŞ İşletme Sahibi Hamdi Aruk, kalsit hakkında şu bilgileri verdi: "Kalsit karbonatlı kayaçları oluşturan ve kimyasal formülü CaCO3 olan endüstriyel bir mineraldir. Çeşitli şekillerde kristalleşebilen mineral, camsı parlaklıkta ve renksiz saydam yapıdadır. Öğütüldüğünde beyaz renkli bir toz elde edilir. Kalker ya da kireç taşı olarak adlandırılan karbonatlı kayaçlar suyun doğrudan kristalleşmesi veya deniz canlılarının kabuklarının birikip sıkışması ile oluşmuştur.

Nerelerde kullanılıyor?

Kireç taşları grubunda yer alan saf kalsit, dolomit ve aragonit temiz ve beyazdır, ancak safsızlığı Bozan katkılar sebebiyle sarımsı kahverengi ve gri renkler alabilmektedir. Öğütülmüş kalsiyum karbonat (GCC) endüstriyel mineral olarak çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu mineralin kullanımı sırasında kalitesini tanımlayan üç niteliği vardır. Bunlar tane çapı, renk ve kimyasal saflığıdır."



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli