Anahtar Kelimeler:

Katma değer sürecek

Katma değer sürecek

 Tüpraş’tan Açıklama

Tüpraş’tan yapılan açıklamada, yılın ilk çeyreğinde kurumun üretim kapasitesi, satış oranları ve küresel gelişmelerle ilgili veriler kamuoyuyla paylaşıldı.

Kurum Açıklaması

Tüpraş’tan konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Sezonsallık ve ekonomik gelişmeler ilk çeyrek dönemde Tüpraş’ın faaliyetlerini etkiledi. Beklentilerin aksine ilk çeyrek dönemde küresel ekonomideki yavaş büyüme Avrupa kaynaklı ekonomi politikalarına ilişkin problemler ve güçlü dolar kurunun emtia fiyatlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle, 2013 yılına 113 Dolar/Varil seviyesinden başlayan Brent ham petrol fiyatı, ilk çeyrek dönem sonunda 107Dolar/Varil seviyesinden kapanmıştır. ABD’de otomatik bütçe kesintilerinin global tüketime olumsuz etkisi, Çin’in ilk çeyrek dönemde daha zayıf büyümesinin Akdeniz ürün fiyat oranına olumsuz yansıması ve küresel planlı ve plansız rafineri duruşlarının geçen yılın altında kalmasıyla oluşan net üretim fazlası nedeniyle,ilk çeyrek dönemde Akdeniz rafineri marjı geçen yılın altında 2,83 Dolar/Varil düzeyinde gerçekleşmiştir.

Sektördeki Gelişmeler

Rafinaj sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Tüpraş, sürekli yürüttüğü optimizasyon programlarına bağlı olarak ilk çeyrek dönemde toplam kapasite kullanımını %6,8 azalışla %64,6 seviyesine düşürmüştür. Üretimdeki bu optimizasyon ve talep düşüşünün sonunda 356 Bin Ton’u Nafta, Fuel Oil ve Makine Yağlarındaki zayıf talep ve konjonktürden kaynaklı olmak üzere Tüpraş’ın ilk çeyrekte yurtiçi satışları %9oranında (358Bin Ton) azalmış, ihracat dahil toplam satışlar ise geçen yıla göre %8,5 azalışla 4,9MilyonTondüzeyinde gerçekleşmiştir.

Satış Hacimleri

Bu dönemde azalan satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki azalışa (2012 ilk çeyrek dönem ortalama ham petrol fiyatı 118 Dolar/Varil, 2013 ortalama 112,6 Dolar/Varil) paralel olarak satış gelirleri 2012 yılının %12,9 aşağısında, FAVÖK (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) ise rafineri marjındaki düşüşle geçen yılın %27,2 altında olmuştur. Ancak, Tüpraş’ın “Büyük Ölçekli Yatırım Teşvik Belgesi”ne sahip Fuel Oil Dönüşüm Projesi için bu dönemde harcanan tutar üzerinden, gelecek dönemlerde kullanılmak üzere vergi gelir karşılığı olarak, hesaplanan 87Milyon TL tutarındaki indirimli kurumlar vergisi teşviki, Net Dönem Karını 130 Milyon TL’ye taşımıştır.

Katma Değer Sürecek

2013 yılı ilk çeyrek dönemde Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere toplam 431Milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirilmiş olup, Kasım 2014’te üretime başlayacak ülkemize yılda yaklaşık 1 Milyar Amerikan Doları tutarında katma değer sağlayarak, ülkemiz cari açığını aynı seviyede düşürecek olan 2,4 Milyar Amerikan Doları tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm projesinde bu güne kadar1,55 Milyar Dolar harcanmıştır. İlk çeyrek dönem sonu itibariyle projenin tamamlanmasında %66 gerçekleşme ile programın önünde gidilmektedir. Güçlü insan kaynağıyla sürdürülebilir, maksimum karlılığı amaçlayan Tüpraş operasyonel ve finansal başarılarını yükseltme yolunda yatırımlarını sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edecektir.” 



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı