Anahtar Kelimeler:

İşte Kanser Bilançosu

İşte Kanser Bilançosu

 Çağımızın hastalığı olarak bilinen kanser hastalığı konusunda yeni tedaviler ve bilinçlendirme çalışmaları gün geçtikçe artıyor. Bu anlamda 1-7 Nisan tarihleri olarak belirlenen Kanser Haftası vatandaşın hastalık konusunda bilinçlenmesi ve farkındalık kazanması açısından büyük önem taşıyor.

Kanser Haftası Farkındalık Yaratıyor

En basit tanımıyla vücuttaki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması anlamına gelen kanser toplumumuzda ölümcül bir hastalık olarak biliniyor. Vücutta anormal şekilde çoğalan bu hücrelerin bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal ederek vücut sisteminin doğru çalışmasını engelleyerek çeşitli işlev bozukluklarına neden oluyor. Son zamanlarda kanser hasta sayısının artması, hastalık üzerinde yapılan çalışmalar hastalığın daha fazla gündeme gelmesine neden oluyor. Bu anlamda 1-7 Nisan tarihleri arasında Kanser Haftası kapsamında kanser hastalığı konusunda bilgilendirme çalışmalarına yoğunluk kazandırılarak, kanser mücadelesinde de önemli adımlar atılıyor. Ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle de büyük bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla birlikte 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10’a, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25’e, tüm vücut kanserlerini de yüzde 15 oranında azaltılması amaçlanıyor.

Geçen Yıl 331 Kanser Vakası Tespit Edildi

Kanser konusunda ilimizde hizmet veren Kanser Kontrol Birimi ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi  ( KETEM), işbirliği ile bu konuda birçok çalışma yürütülüyor. Bu anlamda gerçekleştirilen bilgilendirme seminerleri kapsamında 2012 yılı içerisinde 257 sağlık personeline hizmet içi ve 12 bin 805 kişiye de halk eğitimi verildi.

Kanser vakalarının araştırılması ve tespiti noktasında da önemli çalışmalara imza atan birim verilene göre 2012 yılı içerisinde ilimizde 331 kanser vakası tespit edildi. Birim verilerine göre ilimizde kanser hastalarında ilk sırada prostat kanseri, daha sonra mesane kanseri ve deri kanseri görülüyor. Yapılan çalışmalarla birlikte 2012 yılı içerisinde 126 kişi kanserden hayatını kaybederken, bu vakalarda ilk sırada Akciğer Kanseri geliyor. Ayrıca verilere göre ölümle sonuçlanan kanser hastalığında mide kanseri ve prostat kanserleri de yaygın olarak görülüyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde vatandaşlara bu konuda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amacıyla birçok çalışma yapıldığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, ayrıca Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’nde faaliyet gösteren 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanser taraması ve 40-49 yaş arası kadınlara da meme kanseri taramasının ücretsiz olarak yapıldığını söyledi. 

Kanser Bilgilendirme Paneli Düzenlenecek

Tarama programının 2009 yılı Mart ayından itibaren başladığını belirten Güngüneş, aile hekimleri vasıtasıyla da kişilerin KETEM’e yönlendirildiğini ifade etti. Belirlenen adreslere davet mektupları yollandığını vurgulayan Güngüneş, “Tarama grubundaki kişilerin randevu usulü ile Aile Hekimliği Merkezine çağrılarak Müdürlüğümüz araçlarıyla KETEM’e ulaştırılmasının sağlanmasına başlanmıştır ve halen taşımalı sistem devam etmektedir. Bu anlamda 2012 yılında KETEM’de yürütülen tarama uygulaması kapsamında toplam 4 bin 942 kişi muayene olmuştur” diye konuştu. KETEM’e birimler tarafından gönderilen veya direkt başvuruda bulunan kişilerin genel muayeneleri yapıldıktan sonra, erken teşhis edilebilen kanserler yönelik AB standartlarına göre tetkik ve tahlillerin istendiğini söyleyen Güngüneş, günlük başvuruların gruplandırılarak KKMM eğitimleri verildiğini belirtti. Başvuruda bulunan kişiler dışında toplumda kanser bilinci ve farkındalığı yaratmak amacıyla çeşitli sosyal ve resmi kurumlarla işbirliği yapıldığına değinin Güngüneş, kanser konusunda seminer, konferans ve yerel medya kurumlarında programlar düzenlendiğini vurguladı. Kanser Haftası kapsamında 8 Nisan 2013 tarihinde Kültür Merkezi’nde “Kanser Bilgilendirme Paneli” düzenleyeceklerini ifade eden Güngüneş, amacın kanser konusundaki çalışmaların sadece 1-7 Nisan tarihleri arasında kalmadan yıl boyunca çeşitli etkinliklerle tüm halka ulaşabilecek şekilde devam ettirilmesi olduğunu belirtti. 



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı