Anahtar Kelimeler:

İTO'ya Aday Olmuyor

İTO

 Yalçıntaş Kararını Açıkladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 8 yıldır sürdürdüğü görevi bırakacağını, önümüzdeki mayıs veya haziran ayında yapılacak seçimlerde yeniden İTO başkan adayı olmayacağını açıkladı.

Açıklamada Bulundu

Yalçıntaş, İstanbul’daki ekonomi gazetecileriyle dün bir veda yemeğinde buluştu. Ancak yemekte Yalçıntaş’a İTO’dan daha çok başkan vekili olduğu TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ile ilgili soru geldi. Oda ve borsalarda mayıs veya haziran aylarındaki seçimlerden sonra, muhtemelen ağustos ayında TOBB’da başkanlık seçimi yapılacak. Seçimlerde meslek komiteleri ve bunların seçtiği delegeler belirleyici oluyor. Eğer Türkiye genelinde oda seçimleri ertelenmeseydi Yalçıntaş 14 Şubat 2013 tarihinde görevi yeni seçilen başkana devretmiş olacaktı.

Listelerde Düzenleme

Murat Yalçıntaş, meslek komitelerini NACE adı verilen kodlara göre yeniden düzenleyenin TOBB başkan vekili olarak kendisi olduğunu belirterek, yeni düzenlemeyi nasıl yaptıklarını anlattı. NACE kodlarını ve meslek komitelerini, gelen itirazlar üzerine yeniden gözden geçirerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderdiklerini belirten Yalçıntaş, birkaç gün içinde listelerin son halinin Bakanlıkça TOBB’a bildirilmesini beklediklerini söyledi. “Oda seçimleriyle ilgili ikinci bir erteleme olur mu?” sorusuna Yalçıntaş, “Bu hükümetin karar vereceği bir şey. Normalde her şey tamamdı, ama ertelendi. En son cuma günü en son listeler verildi. Şimdi bakanlıktan cevap bekliyoruz. Ondan sonra listeler dağılacak.” cevabını verdi.

Kodlar Düzeltildi

Yalçıntaş’ın açıklamasına göre işletmelerin kendi verdiği beyannameye göre NACE kodları yeniden düzenlendi ve komiteler yeniden oluşturuldu. Yalçıntaş, “Bu envanter sayesinde tüm şirketlerin NACE kodları verdikleri beyanname üzerinden bir defa daha düzeltildi. Aşağı yukarı Türkiye’deki şirketlerin yarısından fazlasının kodu düzeltildi.” diye konuştu. Ancak bu kodlara göre yeni komiteler oluşturulduktan sonra itirazlar yükseldi. Kimi ayrı komite olmaları gerektiğini, kimi de yanlış komitede yer aldığını TOBB’a bildirdi. TOBB işte bu itirazlar üzerine komiteleri yeniden düzenleyerek bakanlığa yolladı. Yalçıntaş, “İtirazları değerlendirdik. Haklı olduğunu düşündüklerimizi düzelttik. Haklı olduğunu düşünmediklerimizi de aynı şekilde bıraktık.” dedi.

18 Bin İtiraz Rakamı

Bakanlığın açıkladığı 18 bin itiraz rakamı sayısı için ise Yalçıntaş, bunun komite değil NACE koduna yapılan itiraz sayısı olduğunu ifade etti. Daha önce 40-50 kişiyle kurulan komitelerin bakanlık tarafından 60-65 kişiye çıkarıldığını belirten Yalçıntaş, “Komite kurmak için gerekli sayıyı bulamayanlar başka komiteyle birleşti. Eskiden bizim kendi komitemiz vardı şimdi yanımıza bu arkadaşlar da gelmiş, bu niye böyle oldu diye yapılan çok itiraz var. Bunlardan sayısı tutmayanlara yapılabilecek bir şey yok. Sayısı tutanlara elimizden geldiği kadar temsil imkanı verdik.” açıklaması yaptı. Yalçıntaş, Türkiye genelindeki 365 oda ve borsa için komite ve kod düzenlemesini TOBB olarak merkezde kendilerinin yaptıklarını kaydetti.

Çok İnciniyorum

“TOBB başkanı olur musun?” sorusuna ise Yalçıntaş şu cevabı verdi: “Bir başka insanın makamı hakkında, o makam doluyken konuşmak çok yanlış ve ayıp bir şey. İTO başkanlığına aday olmuş bazı arkadaşların demeçlerini okuduğum zaman çok rahatsız oluyorum, çok inciniyorum.”



  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu