Anahtar Kelimeler:

Alternatif Kutlama

Alternatif Kutlama

 Mekke`nin Peygamber Efendimiz tarafından fethedilişinin yıl dönümü Kırıkkale`de düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Programda Sakal-ı Şerif’e yoğun ilgi vardı…

Gençlerimizi Davet Ediyoruz

Anadolu Gençlik Derneği Kırıkkale Şube`since İl Kültür Müdürlüğü Salonu`nda organize edilen programa, Saadet Partisi Kırıkkale İl Başkanı Faruk Vurgun, Merkez İlçe Başkanı Selami Çakır, eski Saadet Partisi İl Başkanı Veysel Kutluca ve çok sayıda Kırıkkaleli vatandaşlar katıldı. Burada konuşan, Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Hasan Altın, Mekke`nin fethinin İslam tarihini derinden etkilediğini belirten altın konuşmasının devamında şunları söyledi; “Anadolu gençliğin gayesi bu günde yarına adil bir dünya yaşamak için sadece ülkemizin değil insanlığın kurtuluş için çalışmaktır. Milli bir görüş, İslami bir duruştur. Anadolu gençlik bu milletin özüdür. Manevi değerlerle yoğrulmuş gençliğin mayasıdır. Milli ve manevi değerlerine bağlı kötü alışkınlıklardan uzak İslam üzere yaşayan ve düşünen bir birey olarak toplumdaki yerini almak için gayret eden Anadolu gençlik saflarına siz gençlerimizi davet ediyoruz” dedi.

Yıl Dönümü Olarak Kutlanacaktır

Daha sonra konuşan araştırmacı yazar Doğan Bekin, “Mekke’nin Fethinin Yıl dönümü olarak kutlanacaktır. Bilindiği üzere yeryüzünün ilk binası Kâbe’nin bulunduğu şehir olan Mekke İslam Ordularınca 1 Ocak 630 tarihinde fethedilmiştir. Anadolu Gençlik Derneği öncülüğünde geleneksel olarak düzenlenen fetih kutlamaları bu yıl da ülkemiz genelinde birçok il ve ilçe merkezinde yapılacak olan salon programları ile gerçekleşecektir. Kelime olarak ‘’açmak’’ anlamına gelen fetih, yüreklerin ve yolların tevhide açılmasıdır. Fetih, bir beldenin ve o beldede yasayan insanların dimağlarının İslam’a açılmasıdır. Fetih, küfrün karanlığının Kelam-i Kadim’in berraklığıyla silinmesidir. Fetih, sonradan olma ilahlara reddiyedir. Fetih, insanların temel hak ve özgürlüklerini gasp eden zulüm düzeninden adil bir düzene geçen yolun açılmasıdır.”

İnsanlığı Tanıştırma Mücahedesidir

“Fetih zalimlerin değil Allah’ın aynında olan izzet ve şerefle bütün insanlığı tanıştırma mücahedesidir. Fetih İslam’ın karşısına çıkanlarla en güzel bir şekilde ve hakki herkesin anlayabileceği bir biçimde mücahede etmektir. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın bir ismi de Fettah’tır. Fettah, kendisine yönelen insanların kalbini imana açan, bütün güçlükleri kolaylaştırarak ortadan kaldıran, her durumda üstün gelen, dilemesiyle kullarına fetihler nasip eden, fethin kapılarını Müslümanlara açan demektir. İster insani imanla buluşturan yüreklerin fethi olsun ister zulüm kaldırılarak toplumda haksızlığın engellenmesi olsun, cihadsız fetih söz konusu değildir. Fetih; insanin, toplumun ve doğanın, sevgiyle, merhametle ve adaletle buluşmasıdır. Fetih insan olmanın, halife kılınmanın, dağların yüklenmekten çekindiği bir yükü omuzlamanın ve kulluk sözü vermenin gereğidir. Fetih sadece hakkin hâkimiyeti için çıkılan bir seferin sonucu değil; bilakis o sefere çıkabilme dirayetidir. Fetih işgal değildir. Fetih bir irkin diğer ırkı tarumar etmesi değildir, bir bölgenin halkının diğer bölge halkını sömürmesi değildir, insanların inanç ve düşüncülerini zorla değiştirme değildir.”

Mekke Yeryüzündeki İlk Şehirdir

“Enerji kaynaklarını, yer altı yer üstü zenginliklerin ele geçirmek için savaşanlar, insanları imha etmek için savaşanlar bunu anlayamaz. Biz bir insanini kurtarmanın bütün insanları kurtarmak gibi olduğuna inanırız. Biz bir insani haksiz yere öldürmenin de bütün insanları haksiz yere öldürmek gibi olduğuna inanırız. Bir can kurtulsun diye kendi canımızdan geçeriz. Bunun adına şehadet denir. Sehadeti anlamayanlar fethi anlayamaz. Fetih ile işgali ayırt edemezler. Mekke’nin Fethinin 1382. Yıl Dönümü vesilesiyle Mekke şehrinin insanlık tarihindeki önemine de değinmek gerekir. Mekke yeryüzündeki ilk şehirdir. İlk insan ve ilk peygamber olan Hazreti Adem (as)’in tevhit inancının bir sembolü olarak, insanin yeryüzündeki sınanma serüveninin bir nisani olarak inşa ettiği ilk bina yani Kabe bu şehirdedir. Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş son peygamber Hazreti Muhammed bu şehirde doğmuştur.  Kur’an-i Kerim’in ilk çağrısı bu şehrin sokaklarında yankı bulmuştur.  Yeniden vücut bulan tevhit inancının ilk şehitleri bu şehirden çıkmıştır. Tebliğin 13 yıl süren çileli günleri bu şehirde yaşanmıştır. Habeşistan’a yapılan hicret de, Medine’ye yapılan hicret de bu şehirde yaşanılan sıkıntılı sürecin sonunda olmuştur.”

Bütün Hizipleri Mağlup Etti

“Mekke o dönemin Müslümanları için işkencenin, boykotun, ambargonun, zulmün her türlüsünün tadıldığı yaşanılmaz bir şehir haline gelmiştir. Hicretin 6.yılında Mekkeli müşriklerle imzalanan ve o zaman Müslümanların aleyhine gibi görünen Hudeybiye Barış antlaşmasının iki yıl geçmeden yine Mekkeli müşrikler tarafından bozulması üzerine Mekke’nin fethine giden yol Müslümanlara açılmış ve Mekke yeniden tevhid inancının emin bir beldesi haline gelmiştir. İslam Ordusu şehri en güzel şekilde teslim aldiginda Efendimiz(sav) Kabe kapısında durarak Mekkelilere söyle seslenmiştir: ‘’ Allah’tan başka ilah yoktur. O tektir ve ortağı yoktur. Allah vaadinde durdu ve kuluna zafer verdi. Yalnız basına bütün hizipleri mağlup etti.”

Dergâh İyi Hali Gurup Sahne Aldı

“Ey Kureysliler! Allah sizden cahiliye gururunu kaldırdı. Atalara tazim ve yüceltme alışkanlığını giderdi. Bütün insanlar Adem’dendir, Adem ise topraktandır.’’ Ardından Hucurat suresinin 13. Ayet-i Kerimesini okuyarak: ‘’ Ey insanlar, gerçekten biz sizi bir erkek e bir dişiden yarattık ‘’ve birbirinizi tanımanız ve tanışmanız’’ için sizi halklar ve kabileler seklinde kildik. Şüphesiz Allah katında sizden en üstün olanınız takvaca en ileri de olanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, haber alandır.’’ diyen Efendimiz (sav) topluluğa seslenerek ‘’ Kureysliler! Size ne yapacağımı tahmin ediyorsunuz? ‘’ diye sormuş, onlar da ‘’ Hayır bekleriz. Sen kerim bir kardeş, kerim bir kardeş oğlusun’’ demişlerdir. Efendimiz (sav)’in buyruğu ise ‘’Gidiniz hepiniz özgürsünüz’’ olmuştur.  Ayrıca yılbaşı eğlenceleri ile toplumsal çürümüşlüğün, kokuşmuşluğun ve duyarsızlığın tavan yaptığı bir zaman diliminde Anadolu Gençlik erlerinin Mekke’nin Fethi kutlamaları asil bir durusun tüm dünyaya deklare edilmesidir dedi daha sonra umre çekilişi yapıldı ardından dergah iyi hali gurup sahne aldı. 



  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı