Anahtar Kelimeler:

Açık Besi Gelişiyor

Açık Besi Gelişiyor

 Kırıkkale’de Besi Uygulaması

Anadolu’da önemli bir geçim kaynağı olan hayvan besiciliğinin önemi giderek artıyor. Özellikle son zamanlarda gıda sektöründe yaşanan, infiallerle birlikte vatandaşlar besiciliğe ve yerel ürünlere daha çok yönelmeye başladı.

Sağlık İçin Önemli

Kapalı hayvan besiciliğinin zararlı olduğunun belirlenmesi ile birlikte daha çok gündeme gelen açık besicilik ilimizde de çok sayıda insan tarafından yapılıyor. Büyük çiftliklerde hayvanların açık alanlarda yetiştirilmesi ile gerçekleştirilen açık hayvan besiciliği hem insan hem de hayvan sağlığı açısından önemli rol oynuyor. Ayrıca açık hayvan besiciliği yapan çiftçilerin, dikkat etmesi gereken bir çok konu da yer alıyor.

Tercih Ediliyor

Açık besi yapılırken hayvanların özellikle kuzey cepheden gelen soğuğa karşı korunması için bu cephenin kesinlikle kapalı olması gerekiyor. Hayvanların soğuktan ziyade sıcaktan korunmasını gerektiren bu besi türünde kapalı perde sistemi uygulanması da bir diğer önemli konu.  Maliyet açısından da oldukça karlı olan açık besicilik, ilimizde özellikle süt ve yoğurt üretiminde vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

 Hijyene Dikkat Edilmeli

İlimizde yeni uygulamalara göre düzenlenmiş açık besi çiftliği sahibi olan Ertunç Yamanel, süt ineği beslemenin dikkat gerektiren bir uğraş olduğunu belirtti. Açık hayvan besiciliğinde belirli bir periyodun olması gerektiğini vurgulayan Yamanel, özellikle süt ve yoğurt üretiminin sağlıklı koşullarda yapılması için hijyen konusuna önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rağbet Gösteriliyor

Süt hayvancılığı için özellikle Holstein cinsi ineklerin tercih edildiğini belirten Yamanel, Kırıkkale’de birçok vatandaşın hazır süt ve yoğurt yerine yerel süt ürünlerini tercih ettiğini söyledi. Ayrıca Yamanel,  müşterilerin özellikle yoğurdu yerel besicilerden almasının daha sağlıklı olduğuna dikkat çekerek ilimizde de birçok vatandaşın artık yerel süt ürünlerine rağbet gösterdiğini belirtti.



Adanali aga
6.06.2015 00:03:39
Yagmur hanim cok guzel bir haber olmus . Adanada ciftciler agluuuur

  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli