Anahtar Kelimeler:

Edebiyat Konuştular

Edebiyat Konuştular

 Kırıkkale Üniversitesi 4.Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi Kongresi Kültürler ve Değerler Buluşması başladı.

Edebiyat Toplantısı

Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi alanında Türkiye`de gerçekleşen çalışmalara katkı sağlamak amacıyla 1-3 Kasım tarihleri arası aynı anda 4 salonda yapılacak olan programda 125 katılımcı tarafından 117 bildiri sunulacak ve "Kültürler ve Değerler Buluşması" alt başlığıyla bir çok ülkenin ve dilin kazanımlarını paylaşmayı, kültürler ve edebiyatlar arası iletişime yeni fırsatlar oluşturulacak.

Dünya Edebiyatı

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi`nin, bilim dünyasında yer bulmaya başladığı yaklaşık iki asırdan itibaren gerçekte diller ve edebiyatlar arasında tarih boyunca var olan etkileşimi belirli bir amaç ve yöntemle somut verilere dönüştürmeye başladığını söyledi. Artık dil veya ulus özellikli tanımların yanında "Batı edebiyatı", "Doğu edebiyatı" ve "Dünya edebiyatı" gibi uluslar üstü adlandırmalar özellik kazandığını ifade eden Prof. Dr. Karaismailoğlu, şunları söyledi:

Önemli Açıklamalar

"Böylece Doğu ile Batı`da ulusların birbirleriyle dini ve coğrafi gerekçelerle oluşan yakınlık veya uzaklık ilişkileri, daha görünür hale gelmiştir. Farklı kültür ve değerlerin sanat eserleri üzerinden araştırılarak karşılaştırılması, yakından tanınması, dünya kültürü ve sanatına yenilikler kazandırmaktadır. Özellikle insanlık tarihinin olumlu yönde gelişen kültür ve değerlerinin sanat eserlerindeki yansımaları, günümüzde karşılaştırmalı edebiyat bilimi aracılığıyla görünür hale gelmekte ve güncelleşmektedir. Ülkemizdeki karşılaştırmalı edebiyat araştırmalarının bütün dil ve edebiyat bölümlerini kuşatacak şekilde yaygınlaşması, özellikle de bölümler hatta üniversiteler arası işbirliğine dönüşmesini temenni ediyoruz. Bu konudaki beraberliğin bütün araştırmacıları buluşturucu bir zemine dönüşmesi, bir araştırma ve dayanışma merkezi, cemiyeti veya birliğine ulaşması artık düşünülebilir kanaatindeyim."

Rektör Bilgi Verdi

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ise üniversitelerin adının da çağrıştırdığı gibi evrensel niteliği olan kurumlar olduğunu belirterek, üniversite ortamında, güzel ve evrensel olanı arama insanlığın ortak değerlerini bulma çabasının hep var olageldiğini bildirdi.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu