Anahtar Kelimeler:

İçinizden Lider Çıkarın

İçinizden Lider Çıkarın

 Kırıkkale’yi Konuştular

Garanti Bakası ile Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirilen Anadolu Sohbetleri programı Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda Kırıkkale için çok önemli mesajlar verildi…

Ekonomi Sohbeti

Toplantıyı Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yönetti. Konuşmacı olarak ise Garanti Bakası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, OSTİM Genel Sekreteri Gülnaz Karamanoğlu, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Ulukaya ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat katıldı. Toplantıda Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve TSO Başkanı Cemalettin Akdoğan’da birer konuşma yaptı.

Sohbetin Amacı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, yaklaşık 10 yıldır bu tür sohbet toplantılarını yaptıklarını, 58 ilde 79 toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Karadere Kırıkkale’nin geleceğini ve fırsatlarını konuşmak amacıyla bu toplantıyı tertiplediklerini ifade etti. Toplantıların amacını ise, “İlerin potansiyelini ortaya çıkarmak, hedeflerini konuşmak ve görmek amacıyla bunları gerçekleştiriyoruz” dedi.

43 Milyonluk Mevduat

Kırıkkale’de bankacılık çalışmaları konusunda da bilgi veren Karadere, “Kırıkkale’de bir şube ile hizmet veriyoruz. İkinci şubeyi yakından açacağız. Kırıkkale ölçeğinde 13 bin 44 adet kredi kartı var. Bin 79 üye bankadan yararlanıyor. 13.8 milyon TL ciro var. 43 milyon TL’de mevduat hesabı bulunuyor” diye konuştu.

Müteşebbis Ruhu

TSO Başkanı Cemalettin Akdoğan, toplantı konusunda bilgi vererek, “Kırıkkale’nin durumunu analiz etmek için Kenan Mortan ile bu kararı almıştık. Bizim ciddi bir insan kaynağımız var. Tarım ve sanayi ağırlıklı bir şehiriz. İnsan kaynaklarımızı değerlendirebiliriz. Müteşebbis ruhunu canlandırmalıyız” dedi.

Özel Sektör İle Gelişme

Toplantıya katılarak bir konuşma yapan Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Kırıkkale’yi anlattı ve “Kırıkkale olarak bizim avantajlarımız aslında çok. İyi bir insan potansiyelimiz var. Biz burada kendimizi yarına nasıl taşıyacağız diye Güç Birliği toplantıları ve Kırıkkale Sempozyumu toplantıları düzenliyoruz. Biz MKE ile var olduk, özel sektör ile gelişiyoruz” dedi.

Ostim Anlatıldı

OSTİM Genel Sekreteri Gülnaz Karamanoğlu, OSTİM’i örnekleri ile anlattı. Karamanoğlu, “OSTİM bundan 45 yıl önce 1967 yılında çok ortaklı bir kooperatif şeklinde kuruldu. Bugün 5 bin işyeri ve 50 bin çalışanı var. OSTİM tamamen ortak çalışma fikridir. Hiçbir devlet desteği almamıştır. Kırıkkale ve OSTİM sanayisi birbirine çok yakın. Kırıkkale’de çok önemli bir üniversite var. Bunu kullanın. Biz sizlerle her türlü bilgiyi paylaşmaya hazırız” dedi.

Teşvik Sistemi

Kırıkkale üzerine sunum yapan ve teşvik sistemini anlatan Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Kırıkkale’nin gelişmesi için mutlaka bir lider çıkarması gerektiğini, proje teşvikleri üzerine çalışmasının önemli olduğunu belirtti ve dört başı mamur 10 adet proje yapmasını istedi. Bozkurt, “Yeni teşvik sistemi küçük ve orta ölçekli işletmelere faydalar sağlıyor. Bundan yararlanın. Ancak ben teşviklerin çok etkili olduğunu düşünmüyorum.

Artık Akıl Para Ediyor

Artık alın teri para etmiyor. Bunu bilin. Akıl teri para ediyor. Göç verilmesinden korkuyorlar. Göç olacak elbette. Budan korkulmamalı. Göçü yönetememekten korkun. Bir mahalli lideri olmayan il kalkınamaz. Mahalli lideriniz olmalı. Mahalli lider çıkarmaktan çekinmeyin. Eteklerine asılıp çekmeyin. Lider çıkarın ve etrafında toplanın, onunla aynı dili konuşun. Mahalli lider ve ortak dil çok önemli. İşlere uzun vadeli bakın. Kırıkkale’de ne yazık ki MKE nedeniyle girişimce yetişmemiş. Buraya kapağı atmayı düşünmüş herkes. Bunun örneğini yaşayan bazı iller de var.

Kırıkkale Çok Uygun

Girişimci enerjiyi mutlaka ortaya çıkarın. Kırıkkale’nin Ankara’nın arka bahçesi olma sorunu var. Bunu avantaja çevirin. OSTİM 20 yıl sonra Ankara’dan çıkmak zorunda kalacak. Çünkü içerde kaldı. Gideceği en iyi yer Kırıkkale olacaktır. Bunu fırsata çevirin. Mekan olarak Kırıkkale çok uygun bir yer. Dinamik olun, etkin olun ve konulara odaklanın. Bir sevdanız olsun. Sevdası olmayan bir şey yapamaz. Potansiyelinizi çıkarın, ortaya bir hedef koyun ve bunun için seferberlik ilan edin.

Proje Odaklı Teşvikler

Proje odaklı teşvikler olacak üçüncü dönemde. Bundan sonra teşvikler böyle çıkacak. Buna hazırlayın kendinizi. Büyüme en önemli teşviktir büyüyün. Siyasi istikrar da bir teşviktir. Ankara’yı anlayın. Ankara’yı anlamayan Kırıkkale zengin olamaz. Dört başı mamur en az 10 adet proje geliştirin. Kırıkkale on yıl sonra refah yaşarsa bunlarla yaşar, üzülürse de sadece her şey konuşmakta kaldığı için üzülür. Bunu unutmayın. Ya el ele vereceksiniz, ya da şimdiye kadar olduğu gibi sadece konuşacaksınız. Unutmayın yakın gelecekte Kırıkkale Ankara’nın sığınacağı yer olacaktır” dedi.

Kırıkkale Dinamikleri

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Ulukaya bu alandaki potansiyeli anlattı. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’da ekonomik veriler ışığında Kırıkkale’nin bugünü ve geleceği konusunda bilgiler verdi. Akat, Kırıkkale’nin geleceğe yatırım yapması ve dinamiklerini değerlendirmesi halinde büyüyeceğini söyledi. 



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu