Anahtar Kelimeler:

‘Haksız Yere Görev Yerim Değiştirildi'

‘Haksız Yere Görev  Yerim Değiştirildi

 Yaşadıklarını Anlattı

28 Şubat sürecinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine giren emekli öğretmen Turan Çinici, 12 Eylül`de 59 gün hapis yattığını ve 28 Şubat sürecinde ise haksız yere görev yerinin değiştirildiğini söyledi.

Yaşadıklarını Anlattı

28 Şubat sürecinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine giren emekli öğretmen Turan Çinici, 12 Eylül`de 59 gün hapis yattığını ve 28 Şubat sürecinde ise haksız yere görev yerinin değiştirildiğini söyledi. Çinici, yaptığı açıklamada, 32 yıllık görev süresinde hem 12 Eylül hem de 28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşadığını ifade etti. 2002 yılında Samsun`un Salıpazarı ilçesi Bereket Pansiyonlu İlköğretim Okulu`nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptığını anlatan Çinici şunları söyledi:

Haksız Uygulamalar

“O dönemde, sınıf kitaplığında Diyanet İşleri Başkanlığı`nın Kur-an`ı Kerim meali, Büyük İslam İlmihali bulunmasından ve öğrencilere dini içerikli eserlerin okunması tavsiye ettiğimden dolayı ve öğrencilere yazın da cami mektebine gidin dediğimden dolayı tayinim Salıpazarı`ndan Ladik İmam Hatip Lisesi`ne çıkarıldı.” Haksız uygulama nedeniyle Samsun Bölge İdare Mahkemesi`ne başvurduğunu söyleyen Çinici, şunları kaydetti:  

Beni Dinlemedi Bile

"Din dersi öğretmeni olmama rağmen kaynak eserleri tavsiye etmem nedeniyle tayinim çıkarıldı. Mahkemede hakimler de taraflı davrandığından aleyhime karar çıktı ve sürgün edildim. Haksız yere görev yerimin değiştirilmesi nedeniyle mağdur oldum. Kur-an`ı Kerim yasak değil, benim branşım gereği kaynak kitabımdır. Yürütmeyi durdurma davasında bir hakim beni haklı bulurken, 2 hakim ise beni haksız buldu. Haklı bulan hakim görevimi yaptığımı söyledi ve bu nedenle suçlanmamam gerektiğini belirtti. Bu davada 20 sayfa savunma hazırlamama rağmen hakimler çay içip gülerek beni dinlemedi bile.  

Mağdur Ettiler

Salıpazarı ilçesindeki güzel çalışmalarımdan dolayı maaşla ödüllendirmeye layık görüldüğüm halde dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından `bu kişi dinci, Din Kültürü öğretmeni` diye bana verilmedi. Beni oradan da mağdur ettiler. Bu dönemde büyük bir zulüm ve büyük bir baskı geçirdik. Din Kültürü öğretmeni olarak görevimi yaptığım halde mağdur edildim. Haksız bir uygulama yapıldı. 28 Şubat sürecinde haksız bir uygulamaya tabi tutulduk."

Görevimi Yapmışım

Çinici, "Öğrencilere cami mektebine gidin demişim. 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin cami mektebine gitmesi serbest. Ben de o sınıflara derse giriyordum. Öğrencilere yaz aylarında cami mektebine gidin ki, bir sonraki yıl din kültürü dersiniz daha iyi olsun dedim. Bu bir suç değil. Ders müfredatında olan dersleri tavsiye etmem nedeniyle görevimi yapmışım" dedi.

Beraat Edildim

12 Eylül sürecinde de mağduriyet yaşadığını ifade eden Çinici, "O dönemdeki sağ ve sol ile hiçbir ilişkim yoktu. İmam Hatip Lisesi`nde meslek dersleri öğretmeni olarak görev yapıyordum. Görevimi yani okulda dersimi veriyordum. 163. maddeden yargılandım. Hiçbir suçum olmadığı halde 59 gün içerde kalarak mağdur edildim sonra da beraat edildim" diye konuştu. 



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu