Anahtar Kelimeler: 79 şehir elektriksiz kaldı

79 şehir elektriksiz kaldı

79 şehir elektriksiz kaldı

79 şehir elektriksiz kaldı

Kesinti hayatı felç etti!

Türkiye genelinde sabah saatlerinde bir anda başlayan elektrik kesintisi herkesi şok etti. Kesinti hayatı tam anlamıyla felç etti. Ülke genelinde 79 ilde yaşanan elektrik kesintisine rağmen sadece Van ve Hakkari`de enerji kesintisi yaşanmadı.

79 ilde kesinti yaşandı

Türkiye bugün tam anlamıyla Ortaçağ`a döndü. Tüm ülkede elektrik bir anda gitti. 79 ilde elektrik giderken sadece Hakkari ve Van`da elektrikler gitmedi. Nedeni ise bu iki şehrin elektriğini İran`dan alması... Tüm ülkede elektriğin toptan gitmesi, Ülkenin enerji güvenliği konusunda bir B Planı yok mu sorusunu gündeme getirdi. Ancak olmadığı ortaya çıktı. Ankara, Adana, Adıyaman, Batman, Karaman, Karabük, Kırıkkale, Mardin, Trabzon, Aydın, Artvin, Edirne, Düzce, Diyarbakır, Kars, Muğla, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Isparta, Burdur, Bitlis, Yozgat, Kütahya, Sivas, Siirt, Kayseri, Çanakkale, Konya, Gaziantep, Hatay, Kırşehir, Denizli, Kahramanmaraş, Eskişehir, Uşak, İzmit, Tunceli, Zonguldak, Elazığ, Bilecik ve Samsun`da da kesintiler olduğu yönünde bilgiler geldi. İlerleyen saatlerde kesintinin 79 ilde olduğu ortaya çıktı.

Frekans kayması oldu!

Yurt dışında olan enerji Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili açıklamada bulundu ve kesintilerin sebebini araştırdıklarını söyledi. Dağıtım şirketleri olarak kendilerinin yapabileceği fazla birşey olmadığını belirten yetkililer ise, kesintiye ilişkin şu bilgileri verdi: Van ve Hakkari dışında 79 ilin tamamında bir kesinti yaşanıyor. Bu iki ilde kesinti olmaması da elektriği İran'dan almalarından dolayıdır.  Şuanda daha sağlıklı bir bilgi edinmek için hiçbir yetkili ile irtibata geçemiyoruz, hatlar meşgul. Dağıtım şirketleri olarak bizlerin yapabileceği çok bir şey yok. Çünkü merkezi sistemde bir problem yaşanıyor. Frekans kayması dediğimiz bir olay var. Türkiye'de 50 Hz ortalamasıyla  frekans kullanımı yapılıyor. Yani bu değer, üretim ve tüketim arasında korunan dengedir. Kullanım yüksek oranda düştüğünde veya yükseldiğinde bu değer korunamıyor. Yaşanan sıkıntıda büyük oranda üretimde meydana gelen düşüşten kaynaklandı diye tahmin ediyoruz.”

Hayat felç oldu

Öğleden sonra bazı bölgelere elektrik verilmeye başlandı. Ancak bir süre sonra tekrar kesinti olduğu haberleri geldi. Yaklaşık yarım saat sonra tekrar elektrik geldi. Kesintinin hangi sebepten kaynaklandığı konusunda net bir bilgi yok. Akşama doğru tekrar kesinti oldu ve bir süre sonra tekrar geldi elektrik. Türkiye, tam anlamıyla Ortaçağ dönemini yaşadı. Kesintiler ulaşım, eğitim, sağlık, hizmet sektörü ve diğer tüm sektörleri olumsuz etkiledi. 



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli