Anahtar Kelimeler: Bayramda beslenme uyarısı

Bayramda beslenme uyarısı

Bayramda beslenme uyarısı

Bayramda beslenme uyarısı

Beslenmenize dikkat edin

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşanabileceğini bildirdi.

BESLENME UYARILARI

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşanabileceğini bildirdi. Güngüneş, yaptığı yazılı açıklamada, geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğunu belirtti. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmenin sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabileceğini vurgulayan Güngüneş, şunları kaydetti:

DİKKAT ETMELİSİNİZ

"Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamalıdır. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için beş temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bunlar, süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta, kurubaklagiller grubu, sebze grubu, meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur. Ramazanın sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden artırmayınız. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.

FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN

Buna göre öğün sayısı 3 olarak planlanabilir. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ve az şekerli meyve kompostoları, ayran gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olduğu unutulmamalı. Özellikle fiziksel aktivitenin artırılması adına haftada 5 gün, en az 30 ile 60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır."



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli