Anahtar Kelimeler:

Türkiye`nin En Küçük İlçesi

Türkiye`nin En Küçük İlçesi

TÜİK Verilerine Göre Çelebi, Türkiye`nin En Küçük İlçesi Oldu.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı verilerin tüm Türkiye’de açıklanmasının ardından gözler iller, ilçeler ve beldelere çevrildi. Türkiye`nin en büyük ilçesi bir milyon 13 bin 48 kişilik nüfus ile İstanbul Gaziosmanpaşa oldu. Kırıkkale`ye bağlı Çelebi ilçesi ise 778 nüfusla listenin son sırasında yer aldı. Hafta içi ulusal TV kanallarında da haberlere konu olan Türkiye`nin en düşük nüfuslu ilçesi olan Çelebi`de 383 erkek, 395 kadın yaşıyor. Havasının soğuk, rüzgarının bol, oksijenin temiz olduğu ilçede gençler geleceğe umutla bakıyorlar.

Nahiye iken 1968 yılında belediyelik olan, 1990 yılında ise ilçe statüsünü kazanan Çelebi ilçesinde TÜİK tarafından yapılan son verilerde nüfusunun 778 olduğu ortaya çıktı. Kırıkkale Merkeze 57 km uzaklıkta bulunan ve Kırşehir ili ile komşu olan ilçede, kamu kurum kuruluşlarından, ilçe emniyet amirliği, ilçe jandarma komutanlığı, bir lise, iki ilköğretim okulu, bir sağlık ocağı ve Kızılay kan merkezi, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ziraat Bankasışubesi ve bir eczane bulunuyor. Ancak ilçede berber bulunmuyor. İlçenin girişindeki tabelada ise İlçenin resmi nufusunun 3 bin 400 olduğu ifade ediliyor.
Projelere Destek Olsunlar
İlçede Belediye işleri tam sürat devam ediyor. İlçe Belediye Başkanlığını son seçimlerde kazanan AK Partili Başkan Süleyman Uluyol, nüfustan dolayı iller bankasından gelen ödeneğin 7 bin 778 lira olduğunu bu ödeneğin %40`nın iller bankasından borca kesildiğini ifade etti. Ödenekten geri kalan para ile ise memur ve işçilere yarım maaş ödeme yapabildiğini ifade eden Başkan Uluyol`un başkanlık koltuğuna oturduğu günden itibaren 10 aydır maaş almadığını belirtti. Büyükşehir belediyelerinden destek isteyen Başkan "Bugün Türkiye`nin en büyük ili konumunda İstanbul bulunuyor. Ben maddi destek istemiyorum, sadece yapacağım hizmetlerde bir nebze olsun bana yardımcı olsunlar, projelerime destek olsunlar yeter" diyor.
TOKİ İnşaatları Devam Ediyor
İlçelerinde kamu kurum kuruluşlarının hemen hemen hepsinin olduğunu ifade eden Başkan Uluyol, ilçemizde görev yapan memurlar ilçede ev bulamadıkları için Kırıkkale`de hatta Kırşehir`den gelip gidiyorlar. Bizde bu duruma el atmak için, Bölge Milletvekilimiz Turan Kıratlı ile görüşerek, Toki ile konut için protokol imza attık. Ağustos ayı içerisinde temeli atılan konutlar seneye bitecek. Bu vesile ile yaklaşık 100 kadar memur konutlarda oturacak. İlçemiz en azından gelir bakımından bir nebze olsun rahat bir nefes alacaktır" dedi.
İlçemiz Çok Güzel
İlçe`nin genel durumu hakkında bilgiler veren Çelebi Kaymakamlığı görevini vekaleten yürüten Kırıkkale Vali yardımcısı İsmail Özdemir, "İlçede beş aydır görevdeyim. Öğrendiğimiz kadarıyla ilçemiz nüfus bakımından en küçük ilçeler arasında yer alıyor. Devletimizin verdiği destekler ile ilçede bulunan bayanlara ve gençlere yönelik, proje üretmeye çalışıyoruz. Küçük ama şirin olan ilçemizin nüfusu kışın 778 yazın ise Ankara`dan gelen vatandaşlarımızla birlikte 4 bini buluyor. Konumu itibariyle ilçemizde hiçbir sorun yaşanmıyor. Asayişimiz ise dört dörtlük bir konumdadır" dedi.
Ankara’da Birçok Vatandaşımız Var
İlçede yaşayan, Adnan Bozkurt isimli vatandaş, "97`den beri ilçedeyim. İlçenin nüfusunun düşmesindeki en büyük sebeplerin başında işsizlik" dedi. Bozkurt "Aslında nüfusumuz bu kadar değil. Ankara`da Çelebili bir çok vatandaşımız var ama işleri orda oldukları için burada yazılamadılar. Nüfusumuzun az olması nedeniyle ödenek yetersizliğinden dolayı zaten başkanımızda maaş almadığını biliyoruz" dedi.
İş Sahası Yok
Mustafa Uluyol isimli vatandaş ise, nüfusun az olmasının sebebi olarak iş sahasının olmamasından dolayı kaynaklandığını ifade etti. Bir dönem ilçelerinin nüfusunun 4 binleri geçtiğini belirten Uluyol Genç nüfusumuz bir zamanlar vardı ama iş olmadığı için önce büyük metropol illerde iş buluyorlar. Sonrada yanlarına analarını ve babalarını çağrıyorlar" dedi.
Erkekleri Geçtik
Erkeklerin sayısını geçtiklerini ifade eden Esma Uluyol isimli bir bayan ise, "Ne olacak bu ilçenin hali, ilçede gençlerimiz iş olmadığı için gurbet ellere çalışmaya gidiyor. Bizim de üç çocuğumuz var ikisi Ankara da çalışıyor biri ise burada yanımızda boş geziyor. İstihdam alanları bu ilçede olmuş olsa, nüfusta sorunumuz olmaz. İlçemizin havası pek güzeldir, oksijeni boldur. İlçemize hasta olarak gelen bir vatandaşımız ilçemizden düzelerek, gider.
Geleceklerini Düşünmeye Devam Ediyorlar
İlçede işsizliğin artmasından nüfusun azalmasından sonra kahve köşeleri dolmuş vaziyette. İşsiz gençler hükümetten yeni iş sahaları kurması için haber beklediklerini belirterek, okey taşına dizmeye devam ettiler. Gençler ise havanın soğuk olduğu rüzgarın bol olduğu, oksijenin ise en temiz olduğu ilçede, soba başında ısınarak, gelecek İçin güzel hayaller kuruyorlar.


ıvır zıvır
10.03.2016 15:48:14
türkiyenin en küçük ilçesi konya ahırlı ilçesi nüfusu 300. siyasetle ilçe olmuşlar .köy nufusunuda merkezde gösteriyolar.buna rağmen nufus 800.

  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false